Ett viktigt hundgöra

Mandy och Mini Moe heter två viktiga medspelare i den blåvita matchorganisationen. I fem år har de funnits på plats på Gamla Ullevi för att söka efter pyroteknik.

Kamratgården har den här veckan haft celebert besök. Hanna-Lina Larsson och Emma Källen har varit hos IFK Göteborgs säkerhetschef Mike Sahlenius för att ta emot diplom och reflexvästar till sina sökhundar som ett bevis på gott samarbete. Som startade 2012.
– Jag läste i tidningen om problematiken kring illegal pyroteknik och då kontaktade jag IFK Göteborg. Vi hade precis utbildat hundar för att söka efter narkotika och hade nu en idé om att det kanske gick att utbilda hundarna i att även hitta gömda bengaler, säger Hanna-Lina.

Totalt har de nio hundar i sin styrka, varav Mandy och Mini Moe, två Staffordshire bullterrier, enbart arbetar med att söka pyroteknik.
– Att söka efter pyroteknik kan de flesta hundar utbildas i. Sedan handlar det lite om hundarnas psyke. De får inte bli för rädda i miljön men heller inte vara för ”på” och aggressiva då deras arbete inte handlar om att gripa en gärningsman eller att skydda sig mot ett angrepp, förklarar Emma Källen.

Tre timmar före avspark på Gamla Ullevi finns de på plats för att göra sitt jobb.
– Vi verkar även på andra arenor och idrotter runt om i Sverige. Då vi söker av arenan hittar vi nästan aldrig något. Det kan ibland vara någon utbränd bengal som är slängd i papperskorgar från tidigare matcher, men aldrig att det är gömt i TIFO-material eller liknande, beskriver Hanna-Lina.

Mike Sahlenius:
– Deras uppdrag i första hand är att söka av arenan innan publiken släpps in. De tillfällen beslag görs så sker det oftast vid entréerna i samband med insläpp.