Vi ses igen, Martin

Han kom som en relativt oerfaren pojk och lämnar som en mycket ansvarstagande man. Vi säger inte farväl – däremot på återseende, Martin Smedberg–Dalence.

Inför 2004 värvades en av de största talangerna i göteborgsfotbollen från Gunnilse IS för spel med IFK Göteborg. Martin Smedberg-Dalence var fortfarande tonåring och spåddes en lysande framtid med framträdanden i alla ungdomslandslag upp till u19.

Efter utlåning till Frölunda (2005) fortsatte karriären i Ljungskile (2006–2010) och IFK Norrköping(2011–2013) innan Årets Ärkeängel 2016 och Årets Hammarkullebo 2017, återvände till IFK Göteborg 2014.
Under sin två perioder på Kamratgården har ”MSD” varit en oerhört uppskattad lagspelare som bidragit på olika positioner och alltid prioriterat laget för jaget.
Nu väntar ett nytt äventyr i fotbollslivet för den uppskattade 33-åringen.

 Även om det tagit emot har laget alltid fått en grym stöttning

Martin har skrivit på ett kontrakt med Boliviar, en av storklubbarna i Bolivia, landet i Sydamerika där Smedberg–Dalence fortsatte sin landslagskarriär som senior.
– Någonstans hoppas jag att andra uppfattat mig som en spelare och person som tänkt på andra i första hand.
Klubben i Sydamerika får inte enbart en skicklig fotbollsspelare med en magisk högerfot utan också en fantastisk lagkompis vid sidan av planen.

Under sin senaste period i Blåvitt har Martin engagerat sig starkt i en rad olika sociala projekt, inspirerat unga killar och tjejer i tuffa skolmiljöer, varit delaktig i  ”Planer för framtiden” och tagit ett stort ansvar för det som händer och sker även utanför alla omklädningsrum han besökt.
– På något vis är det ett påbörjat arbete som jag hoppas kunna fortsätta med tillsammans med Elisabeth Anderton och ”IFK Göteborg i samhället”. Likaså vore det givetvis en dröm att komma tillbaka till Kamratgården i någon form. Om det sedan blir som spelare eller bakom ett skrivbord får vi se.

Säsongen i Bolivia startar redan i slutet av februari med Copa Libertadores (sydamerikanska motsvarigheten till Uefa Champions League).
– Jag kommer att åka över i början av januari.
Dock utan familjen. Sambon Linn och sonen Leandro kommer att vara kvar hemma i Göteborg.
– Det blir givetvis väldigt tufft. Samtidigt var det bästa lösningen med arbete, dagisplats och andra vardagsrutiner. Någonstans tror och hoppas jag att flytten ska innebära ytterligare landskamper för min del. Jag har exempelvis aldrig spelat en match med Bolivia på hemmaplan.

Totalt har blivit 164 matcher i den blåvita a-lagströjan. Några mer ihågkomna än andra.
– Cuptriumfen mot Örebro inför ett fullsatt Gamla Ullevi 2015 är en. Då vi slog ut HJK Helsingfors på bortaplan i den tredje kvalomgången till Uefa Europa League en annan. Det tryck som våra supportrar åstadkom var helt magiskt. Överhuvudtaget är våra blåvita fans helt överlägsna, något de inte minst visat en tung säsong som den senaste. Även om det tagit emot har laget alltid fått en grym stöttning. Jag vill även passa på att tacka alla lagkompisar och alla andra som arbetar i och kring IFK Göteborg. Ni kommer alla att vara saknade.

Vi säger farväl och lycka till.
Och på kärt återseende.