Motståndarkollen Hammarby

På tisdag är det dags för allsvensk hemmapremiär. Hammarby kommer till Gamla Ullevi. Med en rad profiler i truppen.

Johan Wiland, Kennedy Bakircioglu, Jiloan Hamad, Arnor Smárason, Nikola Djurdic och Erkan Zengan – landets publikdragare nummer 1 har många namn som imponerar. Om sedan nya tränaren Stefan Billborn får ihop det till ett lag är en annan sak. Här är lite smått och gott om vår premiärmotståndare hemma på Gamla Ullevi.

FÖRSÄSONG

HJK Helsingfors (borta) 4–3.
FK Jablonec (i Portugal) 1–2.
Shamrock Rovers (i Portugal) 0–0.
Stade Nyonnais (i Portugal) 2–1.
IK Frej (borta) 1–4.
Vasalund (borta) 3–1 (svenska cupen).
Gais (hemma) 3–3 (svenska cupen).
Elfsborg (borta) 1–2 (svenska cupen).
Mariehamn (hemma) 4–1.
IFK Norrköping (hemma) 3–2.

Målskyttar:
4 mål: Jiloan Hamad, Pa Dibba, Sander Svendsen.
3 mål: Muamer Tankovic.
2 mål: Imad Khalili, Kennedy Bakircioglu.
1 mål: Rebin Asaad, Leo Bengtsson, Serge Junior Martinsson Ngouali, Mats Solheim.

SENASTE MATCHEN

Inför över 30 000 åskådare på Tele 2 Arena vann Hammarby den allsvenskan premiären. 3–1 slutade det mot IK Sirius sedan Jiloan Hamad svarat för alla tre målen, varav två på straff.

NYFÖRVÄRV 2018

Simon Sandberg, försvar – Levski Sofia (Bulgarien).
Neto Borges, försvar – CA Tubaro (Brasilien).
David Fällman, försvar – Dalian Transcendence (Kina).
Davor Blazevic, målvakt – Assyriska FF.
Erkan Zengan, mittfält/anfall – Ekisehirspor (Turkiet).
Nikola Djurdic, anfall – Randers (Danmark).
Abdul Halik Hudu, anfall – Inter Allies, Ghana.
Imad Khalili, anfall – Brommapojkarna.
Gerson Koffie, mittfält – New England Revolution (USA).

PROFIL

Tre SM-guld (Elfsborg, Malmö FF), fyra danska ligatitlar (FC Köpenhamn), utsedd till bästa målvakt de två senaste åren, nio a-landskamper – det är ingen tvekan om att Hammarby i Johan Wiland har en av de bästa och mest erfarna målvakterna i vår högsta serie.

SE UPP

Det pratas om offensiva profiler som Erkan Zengin, Nikola Djurdic och Muamer Tankovic. Glöm dock inte bort Pa Dibba som under försäsongen varit riktigt het och som toppar den interna skytteligan.

HISTORIK

Söders stolthet firar 2018 med att göra allsvensk säsong nummer 50. Kanske är det läge att ta ett skutt uppåt i tabellen sedan återkomsten till högsta serien efter följande placeringar:
2015: 11.
2016. 11.
2017: 9.

Föreningens enda guld kom 2001 då Sören Cratz var tränare för laget.

PÅ PLANEN

Har – som många andra – uttalat att de vill vara ett lag med större bollinnehav än tidigare. Under försäsongen har offensiven varit framgångsrik med 22 gjorda mål på tio matcher. Lika svajigt har det dock varit bakåt med 19 insläppta.

TRÄNARCITATET

”Vi har tagit in spelare som ska vara bättre på att kontrollera bollen än att täcka ytor” – Stefan Billborn till GT/Expressens allsvenska guide.

ÖVRIGT

I ledarstaben hittar vi en före detta blåvit klippa och en av de snabbaste mittbackar som spelat i IFK Göteborg. Joachim Björklund, som 1992–1995 gjorde 111 a-lagsmatcher, är från och med den här säsongen assisterande tränare i grönvita ”Bajen”.

Vi kan också noterat att göteborgsklubbarna Björndammens IF och Gunnilse/Västra Frölunda i Hammarby-truppen bidrar med Simon Sandberg och Serge-Junior Martinsson Ngouali, som tog sina första fotbollsteg i de nämnda föreningarna.