Motståndarkollen AIK

Expertisen och många andra ser ett svartgult gäng från Solna som den stora utmanaren till regerande mästarna Malmö FF den här säsongen. Inledningen talar inte emot de tipset.

Övriga allsvenska lag får ursäkta – ingen annan klubb har rekryterat som AIK gjort inför 2018. Utan tvekan är de på jakt efter första allsvenska guldet sedan 2009 och det tolfte totalt sedan bildandet 1891 (fotbollssektionen 1896). Här är lite smått och gott om vår kommande motståndare.

ALLSVENSKAN SÅ HÄR LÅNGT

Dalkurd (hemma) 2–0.
Malmö FF (borta) 1–1.
Djurgården (hemma) 2–0.
Örebro (borta) 1–1.

Målskyttar:
2 mål: Henok Goitom.
1 mål: Robert Lundström, Anton Jönsson Salétros, Tarik Elyounoussi, Rasmus Lindqvist.

NYFÖRVÄRV 2018

Robin Jansson, försvar – Oddevold.
Alexander Milosevic, försvar – Tromsö (Norge).
Nabil Bahoui, mittfält/anfall – Grasshoppers (Schweiz).
Tarik Elyounoussi, anfall – Qarabag, (Azerbajdzjan).
Joel Ekstrand, försvar – Rotherham United (England).
Stefan Silva, anfallare – Palermo (Italien).
Anton Jönsson Salétros, mittfält – tillbaka från lån, Ujpest FC (Ungern).
Robert Lundström, mittfält – Vålerenga (Norge).
Ahmed Yasin, anfall – tillbaka från lån, senast i Häcken.
Enoch Kofi Adu, mittfält – Akhisar Belediyespor (Turkiet).

PROFIL

Finns ett antal att välja på. Det är dock svårt att undvika Henok Goitom, som visat strålande form i upptakten av allsvenskan. Få kan matcha den spelintelligens som 33-åringen från Husby besitter.
Han gör egna mål från ett antal olika lägen.
Han serverar sina medspelare med geniala passningar.
Han jobbar stenhårt för laget.
Han är AIK:s viktigaste kugge.

SE UPP

I derbyt mot Djurgården kom den första fullträffen i den svarta tröjan av spelaren som startade sin elitkarriär i Fredrikstad, på andra sidan gränsen i Norge. Via Rosenborg hamnade Tarik Elyounoussi i 1899 Hoffenheim, Olympiakos och Qarabag (som slog ut IFK Göteborg i Uefa Europa League sommaren 2016). På kontot finns även 43 a-landskamper med Norge för den snabbe och tekniska anfallaren, som i vintras signerade ett tvåårsavtal med AIK. Sedan får vi se om norrmannen kan spela mot IFK Göteborg. En lårskada gjorde att Tarik fick lämna planen mot Örebro tidigare i veckan.

HISTORIK

2009 blev AIK senast svenska mästare. Säsongen efter innebar en reaktion och en elfteplats i tabellen. Därefter har stockholmarna visat upp en imponerande jämnhet i toppen.
2011: 2.
2012: 4.
2013: 2.
2014: 3.
2015: 3.
2016: 2.
2017: 2.

TRÄNARCITATET

”Jansson har kämpat och kört och nu står han där på stora scenen och är vackrast av alla” – Rikard Norling efter 1-1 mot Örebro om en ”late bloomer” från Dalsland (se nedan).

ÖVRIGT

Han värvades säsongen 2010 till BK Häcken från Mellerud i Dalsland. Där blev det dock begränsat med speltid för den fysiska mittbacken, som lånades ut till FC Trollhättan och därefter återvände till moderklubben Bengtsfors under fyra säsonger. 2016 blev Oddevold ny klubbadress. Bohuslänningarna ställdes i vintras mot AIK i svenska cupen. Där blev stockholmarna uppenbarligen så imponerade av 26-åringen att de valde att erbjuda honom ett tvåårskontrakt, en möjlighet denne givetvis inte kunde säga nej till. Då AIK mötte Örebro häromdagen fick dalslänningen göra allsvensk debut.